Självtest

Identifikation

Att ljuga, täcka upp för, bortförklara eller ignorera tvångsmässigt sexuella beteenden är några av de ohälsosamma sätten vi kan använda oss av för att försöka hantera vår situation. Vi kväver den inre rösten som berättar att något är fel. Vi accepterar löften som "det kommer inte att hända igen" om och om igen, och i själva verket gör vi det möjligt för missbrukaren att agera ut. Med förnekandet av verkligheten blir våra liv allt mer ohanterliga. Våra ansträngningar att kontrollera eskalerar i ett försök att lätta på spänningarna. Vi säger till oss själva att om vi bara på något sätt skulle kunna förändras - till exempel vara mer (eller mindre) attraktiva, provocerande, intelligenta, kompetenta - så skulle vi kunna ändra en annan persons sexuella beteende.

Självtest

Följande frågor kan användas för att hjälpa dig att identifiera ohanterliga områden i ditt liv och dina "bottenlinje" beteenden (saker vi gör för att medicinera våra obekväma känslor).

Stämmer något av detta för dig?

  1. Tror du att du skulle vara lycklig om bara sexmissbrukaren skulle förändras?

  2. Tittar du ibland på andra familjer och föreställer dig att de är "normala" och önskar att ditt förhållande skulle vara lyckligt som deras?

  3. Känner dig pressad att bli sexuell med partners innan du känner dem tillräckligt väl, eller har du gjort det upprepade gånger för att undvika att bli övergiven?

  4. Blir fysiskt påverkad till följd av en annan persons tvångsmässiga beteende - har stressrelaterade sjukdomar, könssjukdomar, har fått barn eller gjort abort för att fixa förhållandet, etc.?

  5. Har du tvångsmässiga, självförstörande eller depressiva beteenden för att undvika dina känslor?

  6. Känner du dig galen ibland och har svårt att skilja sanningen från lögner när du pratar med sexmissbrukaren?

  7. Känner du enorm skam över sexmisbrukarens utageranden, att det sexmissbrukaren har gjort är en reflektion över dig eller din familj?

  8. Tror på att bara du skulle kunna hjälpa sexmissbrukaren med hans eller hennes smärta, skulle han eller hon bli bättre?

  9. Sätter du sexmissbrukarens behov före dina egna?

  10. Känner du dig glad när sexmissbrukaren är glad och klarar sig bra, och har det jobbigt när sexmissbrukaren är ledsen, arg eller har det svårt?

  11. Tillbringar du tid med att oroa dig för var sexmissbrukaren är, vem de kanske är med, eller vad de kanske gör?

  12. Lägger du tid på att leta efter ledtrådar till sexmissbrukarens agerande? Kontrollerar personligt utrymme, datorer, bilar, bankregister, telefonräkningar, tvätt för ledtrådar om missbrukarens tvångsmässiga sexuella beteende?

  13. Kommer på dig själv med att vara hyperfokuserad på sexmissbrukarens återhämtningsnivå?

  14. Undviker du att tala med andra (nära vänner, professionella rådgivare eller din sponsor) om ditt sexuella beteende eller känslor?

  15. Fokuserar du mer på en annans sexuella attityder, övertygelser eller behov än dina egna?

  16. Tillåter du sexuella aktiviteter med din partner som får dig att känna dig obekväm, smärtsam, skrämd, förnedrad eller skamsen?

  17. Drar du dig tillbaka känslomässigt, har tankarna på andra saker under sex eller känner dig tom efteråt?

  18. Har du mindre intresse för och medvetenhet om dina egna sexuella behov och önskemål än vad du har för sexmissbrukarens sexuella behov och önskemål?